Trhy očakávajú rast dopytu po palivách, cena ropy kolíše

26.11.2013 Celý región

Bangkok 26. novembra (TASR) - Cena ropy WTI zaznamenala mierny rast, keďže trhy vyčkávajú na najnovšie údaje o stave zásob pohonných látok v USA, pričom počítajú s tým, že dopyt po palivách pokračuje v raste. Informovala o tom agentúra AP.

Cena americkej ľahkej ropy WTI s dodávkou v januári vzrástla v popoludňajších hodinách bangkockého času v rámci elektronického obchodovania na burze v New Yorku o 30 centov na 94,46 USD (69,90 eura) za barel (159 litrov). Cena ropy Brent klesla v Londýne o 46 centov na 110,54 USD/barel.

Na záver pondelkového obchodovania klesla cena WTI o 75 centov k úrovni 94 USD/barel, keď trhy zareagovali na víkendovú dohodu svetových mocností a Iránu. Tá počíta s obmedzením jadrového programu blízkovýchodnej krajiny a so zmiernením sankcií.

Obchodníci s ropou teraz vyčkávajú na informácie amerického ministerstva energetiky o stave zásob ropy a benzínu za týždeň končiaci sa 22. novembrom. V týždni, ktorý sa skončil 15. novembra, sa ropné zásoby zvýšili o 400.000 barelov, čo predstavovalo rast už 9. týždeň po sebe. Na druhej strane, zásoby benzínu klesli o 300.000 barelov a podľa ministerstva bol dopyt po benzíne za predchádzajúce štyri týždne v priemere o 4 % vyšší než v rovnakom období minulého roka.
 

Vyberte región